Któż z nas nie uśmiecha się na samą myśl o charakterystycznym, trójkątnym kawałku Toblerone – wyśmienitej, szwajcarskiej czekolady z miodem, migdałami i nugatem… Od dziś powodów do... więcej »
Nie ma chyba lepiej dobranej pary niż truskawka i bita śmietana. Deser prosty i doskonały, pod warunkiem, że podczas ubijania śmietanka nie zważy się. By uniknąć niespodzianek,... więcej »
Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej,... więcej »
Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej. To pierwsza potrawa kuchni azjatyckiej, którą jadłam i którą bardzo lubię. więcej »
W moim rodzinnym domu nigdy nie piekło się babek na święta. I tak nikt by ich nie zjadł, bo żadne ciasto przy makowcu zrobionym przez mojego tatę nie miało szansy, wszystkie były skazane na... więcej »
Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez klopsa, pieczonego przez mojego tatę. Nawet teraz na myśl o tej pieczenie na stole od razu zaczynają działać intensywniej moje ślinianki. więcej »