Ziołowe klimaty na grillu
Dodano: 21. 06. 2016
Tagi: Przepisy, Dieta warzywna, Grill, ABC Gotowania, Zbilansowana dieta, Kurczak, Ananas, Kebab, Ser feta
Tagi: Przepisy, Dieta warzywna, Grill, ABC Gotowania, Zbilansowana dieta, Kurczak, Ananas, Kebab, Ser feta
By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.
Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat.
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Kofta kebab z fetą „Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej.
W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.
Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Składniki:
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Składniki:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Udanego grillowania!
Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat.
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Kofta kebab z fetą „Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej.
Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Składniki:
- 1 kurczak
- 80 ml ketchupu pikantnego
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 2 szalotki
- 10 g startego korzenia imbiru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- 50 ml ketchupu pikantnego
- 1 średniej wielkości dojrzały ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 strączek chilli
- 1 pęczek bazylii
- pęczek świeżej mięty
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- sok z 1 limonki
- Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
- Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
- Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
- Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
- Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
- W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
- Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w "ślimaczki" i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
- Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego z szynki
- 100 g sosu czosnkowego
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 300 g mięsa wołowego
- 300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g sera feta
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
- Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego - bardziej suchy.
- Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
- Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.
Udanego grillowania!
Autor: .
Źródło: Knorr
Źródło: Knorr
0
Komentarze do:Ziołowe klimaty na grillu
Dodaj komentarz
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- 80 proc. Polek rozpoczyna dzień od śniadania. Jednak na talerzach dominuje pieczywo, wędlina i ser
- Co z czym się je? Czyli warzywa i owoce w posiłkach
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Warzywa Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »