Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Przepisy, Danie fit, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Pieczona papryka, Cukinia
Tagi: Przepisy, Danie fit, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Pieczona papryka, Cukinia
Zainspirowana przepisem na pieczoną paprykę, postanowiłam zrobić sałatkę z papryką w roli głównej.
W domu miałam akurat polską, białą paprykę. Kiedy piekła się już w piekarniku, przyszło mi do głowy, aby upiec również cukinię i pomidorki koktajlowe i zobaczyć co z tego wyjdzie.
W efekcie końcowym na sałatkę, którą widzicie na zdjęciu składają się:
- 2 duże białe papryki
- 1 duża cukinia
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
- opakowanie sera pleśniowego typu bleu.
Przygotowanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia (lub silikonową podkładkę) i układamy papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją.
Po ok. 30 minutach na blaszkę dorzucamy pokrojoną w grube talarki cukinię oraz całe pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wykładamy na talerz i … I czegoś mi brakowało.
Dla zaostrzenia smaku dodałam pokruszony ser pleśniowy typu bleu. I muszę przyznać, że dla moich kubków smakowych, to cudowne połączenie.
Kolejny eksperymenty polegały na dodaniu sosu balsamicznego z wyciągiem z cytryny – i ten zwyciężył, ale nie doczekał już zdjęcia ;-). Smacznego!
W domu miałam akurat polską, białą paprykę. Kiedy piekła się już w piekarniku, przyszło mi do głowy, aby upiec również cukinię i pomidorki koktajlowe i zobaczyć co z tego wyjdzie.
W efekcie końcowym na sałatkę, którą widzicie na zdjęciu składają się:
- 2 duże białe papryki
- 1 duża cukinia
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
- opakowanie sera pleśniowego typu bleu.
Po ok. 30 minutach na blaszkę dorzucamy pokrojoną w grube talarki cukinię oraz całe pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wykładamy na talerz i … I czegoś mi brakowało.
Dla zaostrzenia smaku dodałam pokruszony ser pleśniowy typu bleu. I muszę przyznać, że dla moich kubków smakowych, to cudowne połączenie.
Kolejny eksperymenty polegały na dodaniu sosu balsamicznego z wyciągiem z cytryny – i ten zwyciężył, ale nie doczekał już zdjęcia ;-). Smacznego!
Autor: E. Domańska
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
- Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
- Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw
- Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Warzywa Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »