Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Przepisy, Danie fit, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Pieczona papryka, Cukinia
Tagi: Przepisy, Danie fit, Sałatka, Ser pleśniowy typu blue, Pieczona papryka, Cukinia
Zainspirowana przepisem na pieczoną paprykę, postanowiłam zrobić sałatkę z papryką w roli głównej.
W domu miałam akurat polską, białą paprykę. Kiedy piekła się już w piekarniku, przyszło mi do głowy, aby upiec również cukinię i pomidorki koktajlowe i zobaczyć co z tego wyjdzie.
W efekcie końcowym na sałatkę, którą widzicie na zdjęciu składają się:
- 2 duże białe papryki
- 1 duża cukinia
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
- opakowanie sera pleśniowego typu bleu.
Przygotowanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia (lub silikonową podkładkę) i układamy papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją.
Po ok. 30 minutach na blaszkę dorzucamy pokrojoną w grube talarki cukinię oraz całe pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wykładamy na talerz i … I czegoś mi brakowało.
Dla zaostrzenia smaku dodałam pokruszony ser pleśniowy typu bleu. I muszę przyznać, że dla moich kubków smakowych, to cudowne połączenie.
Kolejny eksperymenty polegały na dodaniu sosu balsamicznego z wyciągiem z cytryny – i ten zwyciężył, ale nie doczekał już zdjęcia ;-). Smacznego!
W domu miałam akurat polską, białą paprykę. Kiedy piekła się już w piekarniku, przyszło mi do głowy, aby upiec również cukinię i pomidorki koktajlowe i zobaczyć co z tego wyjdzie.
W efekcie końcowym na sałatkę, którą widzicie na zdjęciu składają się:
- 2 duże białe papryki
- 1 duża cukinia
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
- opakowanie sera pleśniowego typu bleu.
Po ok. 30 minutach na blaszkę dorzucamy pokrojoną w grube talarki cukinię oraz całe pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wykładamy na talerz i … I czegoś mi brakowało.
Dla zaostrzenia smaku dodałam pokruszony ser pleśniowy typu bleu. I muszę przyznać, że dla moich kubków smakowych, to cudowne połączenie.
Kolejny eksperymenty polegały na dodaniu sosu balsamicznego z wyciągiem z cytryny – i ten zwyciężył, ale nie doczekał już zdjęcia ;-). Smacznego!
Autor: E. Domańska
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
- Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
- Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw
- Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Cukinia Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Dynia Kasza jaglana Owoce Przepisy Sałatka Sernik Wegetarianizm Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »