Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
Dodano: 25. 07. 2014
Tagi: Danie fit, Dietetyczne przepisy, Sałatka, Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem, Sałata radicchio, Roszponka, Rucola, Sałatka z rukolą i gruszkami
Tagi: Danie fit, Dietetyczne przepisy, Sałatka, Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem, Sałata radicchio, Roszponka, Rucola, Sałatka z rukolą i gruszkami
Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, pekińską lubimy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio wzbogaci naszą sałatkę o głęboko czerwoną czy też bordową barwę. Tyle o nich wiemy. Ale, jak przekonuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto o sałatach wiedzieć więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie sałatki. A zatem: czym charakteryzują się poszczególne gatunki sałat? Z jakimi składniki najlepiej je łączyć? Jakie sosy do nich pasują? Już teraz radzi szef kuchni.
Lubimy to, co znamy
Rzeczywiście – w naszych sałatkach najczęściej używamy gatunków sałat, które najlepiej znamy, bo gościły już w kuchniach naszych mam i babć. I tak w wielu domach letni niedzielny obiad często nie może obyć się bez sałaty masłowej. Polewamy ją wówczas tylko śmietaną czy majonezem i w takiej postaci stanowi ona lubiany przez całą rodzinę dodatek do drugiego dania. Jednak warto wykorzystać ją także w bardziej zróżnicowanych warzywnych kompozycjach. Jej delikatny, lekko słodkawy smak bardzo dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Dowodem na sukces tego ostatniego połączenia jest Sałatka Martinola. Uwaga! Salata masłowa jest bardzo nietrwała, dlatego należy ją zjeść jak najszybciej po zakupie, a sałatki z nią spożywać natychmiast po przygotowaniu.
W naszych domach sukcesy święci także sałata lodowa. Lubimy ją za jędrne i kruche liście oraz łagodny smak. Ciekawostką jest, że to jedyny rodzaj sałaty, który możemy kroić nożem ze względu właśnie na kruchość i zwartą główkę. Jej ogromną zaletą jest fakt, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności i smaku. Ponadto sprawdzi się w niemal każdej sałatce. Choć najczęściej z sałatą lodową przygotowujemy sałatki Cezar i gyros, szef kuchni Knorr podpowiada, że zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie stworzy z rybami i innymi owocami morza. Przekonamy się o tym, przyrządzając wariację sałatki Cezar z wędzonym pstrągiem. Warto wiedzieć, że smak sałaty lodowej znakomicie podkreśli czosnek, a więc wszelkie kompozycje z sosem czosnkowym mile widziane.
Sałata pekińska przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu i na stałe zagościła w naszych kuchniach. Jej podłużne pokarbowane liście są miękkie i delikatne. Przyzwyczailiśmy się przygotowywać z niej surówki towarzyszące drugiemu daniu. Jednak równie dobrze sałatę pekińską możemy podawać na ciepło jako dodatek do zup, mięs lub wykorzystać w zapiekankach. Pasują do niej sosy na bazie majonezu, tworzy udane duety z takimi warzywami jak ogórek, pomidor i kukurydza. Ze względu na orientalne pochodzenie sprawdzi się jako składnik sałatek o egzotycznym smaku, podkreślonym imbirem, olejem sezamowym czy sosem sojowym, czego dowodzi Sałata orientalna z kapusty pekińskiej. Ciekawostką jest, że bardzo często sałatę pekińską nazywamy kapustą i pod taką nazwą występuje ona w sałatkach.
Poczet najpopularniejszych w naszym kraju sałat zamyka sałata rzymska. Jej sztywne mięsiste liście powodują, że sałatki z jej udziałem są prawdziwym smakołykiem. Wybór sosu w dużej mierze zależy od naszych preferencji – sałata rzymska świetnie zagra zarówno z sosami winegret, jak i z gęstszymi dresingami na bazie majonezu (np. z sosem tysiąca wysp czy z sosem z anchois używanym w sałatce Cezar).
Ponadto wyjątkowo smacznie będzie smakować w połączeniu z grillowanym bakłażanem i oliwkami:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 1 sałata rzymska,
- 1 bakłażan,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 sztuki marynowanej papryki,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 4 łyżki wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois.
Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj.
2. Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania.
3. Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
4. Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Lollo!
Bardzo gęste główki, sztywne liście, charakterystyczny „spieniony” wygląd – oto wyróżniki sałat z gatunku lollo. Grupę lollo bionda cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Tą sałatę często kojarzymy z elementem dekoracyjnym potraw, ale znakomicie sprawdza się ona także w sałatkach. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą orzechy.
Modne rukola i roszponka
Te dwa gatunki sałat w ostatnich latach zyskały dużą popularność i coraz częściej są mile widziane na naszych stołach. Już wiemy, że skromnie wyglądająca rukola zachwyca nas cudownym smakiem, a sałatki z jej udziałem stanowią prawdziwy rarytas. Szczególnie jeśli połączymy ją z szynką parmeńską lub hiszpańską serrano, serami, np. mozzarellą lub brie, czy suszonymi pomidorami. Jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, warto rukolę połączyć także z owocami: gruszkami, truskawkami, figami. Ten smak nas zaskoczy!
Dowodem będzie Sałatka z rukolą i gruszkami:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 200 g sera typu brie,
- 150 g rukoli,
- 3 gruszki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 20 orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Przygotuj mały słoiczek, wymieszaj w nim oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr, aby przygotować znakomity w smaku sos do sałatki.
2. Umytą i osuszoną rukolę przełóż do salaterki.
3. Gruszki pokrój w kostkę, ser w plasterki. Oba składniki rozłóż na sałacie.
4. Polej potrawę sosem i posyp obficie orzechami. Podawaj tuż po przygotowaniu, najlepiej z grzankami.
Co ważne, rukola może stanowić doskonałą bazę kompozycji zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych – w obu przypadkach będzie równie pysznie.
Doceniliśmy także roszponkę. Pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, cechuje się lekko orzechowym smakiem. Dobrym pomysłem jest połączyć ją z innymi gatunkami sałat, warzywami oraz świeżymi owocami. Przygotowane z roszponką kompozycje wspaniale wzbogacą bakalie, kiełki roślin, pestki dyni i słonecznika. Jako że należy do sałat delikatnych, powinniśmy w tych sałatkach używać raczej sosów o delikatnej konsystencji.
Cykoria, czyli sałatki z charakterem
Cykoria traktowana jest przez nas wykwintnie, więc używamy jej raczej rzadko. Niesłusznie – jest wspaniałym składnikiem sałatek. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego kompozycje nabierają zupełnie nowego charakteru. Jednocześnie musimy zwrócić uwagę, by cykoria nie zdominowała smaku innych składników, ale harmonijnie się z nimi komponowała. Pasują do niej sosy czosnkowe, tworzy zgodne pary z warzywami, mięsem i owocami morza. Aby przekonać się, jak wspaniale może smakować kompozycja z cykorią, warto przyrządzić Sałatkę z cykorii z marynowanym łososiem:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr,
- 5 plastrów marynowanego łososia,
- 2 cykorie,
- 1 awokado,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/5 opakowania papryczki chili,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Papryczkę drobno posiekaj, kolendrę pokrój. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 4 łyżkami wody, chili, kolendrą i oliwą, dzięki czemu przygotujesz doskonały sos.
2. Cykorię pokrój w krążki i porozdzielaj poszczególne warstwy. Łososia pokrój w paski.
3. Awokado przekrój na pół. Najprostszym sposobem na usunięcie pestki jest wbicie w nią brody noża i przekręcenie go. Miąższ wyjmij łyżką stołową i pokrój w plasterki.
4. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj ją z resztą składników: cykorią, łososiem i awokado. Dodaj zrobiony wcześniej sos. Potrawę wyłóż na talerze.
Być może nie wszyscy wiedzą, że popularnym gatunkiem cykorii jest sałata radicchio – ciemnoczerwona, tworząca małe główki. Często stanowi element dekoracji potraw, ale doskonałym pomysłem jest też dodanie kilku jej liści do sałatki. Z pewnością uatrakcyjnią naszą kompozycję. Warto do niej dorzucić także orzechy i owoce, np. figi czy pomarańcze.
Sałata frisee, czyli na nowym terenie
Kto nie słyszał, musi spróbować! Sałata frisee cechuje się wyrazistym, niezwykle przyjemnym smakiem. Jej liście są delikatne i kruche. Te zewnętrzne, o zielonej barwie, mają nieco gorzkawy posmak, a wewnętrzne, jasno zielono-żółte, wręcz przeciwnie – są słodkawe. Dlatego do sałatek należy dodawać liście z różnych części sałaty. Najlepszy smak uzyskamy, łącząc sałatę frisee z innym, delikatniejszym rodzajem sałaty. W przygotowywanej kompozycji najlepiej użyć serów, słodkich winogron, warto dodać też orzechy. Jak pyszne są sałatki z sałatą frisee, udowodni nam Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sos sałatkowy Sałatka Szefa 2 w 1 Knorr,
- 100 g sałaty typu frisee,
- 100 g młodego szpinaku,
- 1 opakowanie miękkiego sera koziego (bądź Innego ostrego sera),
- 250 g suszonych pomidorów w zalewie,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1. Szpinak i sałatę dokładnie umyj. Następnie osusz papierowym ręcznikiem, porwij na kawałki i dekoracyjnie ułóż na talerzu lub salaterce.
2. Pomidory odsącz z zalewy. Ułóż je na sałacie i szpinaku. Czosnek pokrój w plastry.
3. Ser pokrój na kawałki i umieść na talerzu. Aby całość była bardziej aromatyczna, dodaj świeżo zmielony pieprz oraz czosnek.
4. Sos sałatkowy Sałatka Szefa 2 w 1 przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu – tak przygotujesz aromatyczny sos.
5. Sałatkę polej sosem i posyp grzankami.
Porad kilka szefa kuchni
Lubimy to, co znamy
Rzeczywiście – w naszych sałatkach najczęściej używamy gatunków sałat, które najlepiej znamy, bo gościły już w kuchniach naszych mam i babć. I tak w wielu domach letni niedzielny obiad często nie może obyć się bez sałaty masłowej. Polewamy ją wówczas tylko śmietaną czy majonezem i w takiej postaci stanowi ona lubiany przez całą rodzinę dodatek do drugiego dania. Jednak warto wykorzystać ją także w bardziej zróżnicowanych warzywnych kompozycjach. Jej delikatny, lekko słodkawy smak bardzo dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Dowodem na sukces tego ostatniego połączenia jest Sałatka Martinola. Uwaga! Salata masłowa jest bardzo nietrwała, dlatego należy ją zjeść jak najszybciej po zakupie, a sałatki z nią spożywać natychmiast po przygotowaniu.
Sałata pekińska przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu i na stałe zagościła w naszych kuchniach. Jej podłużne pokarbowane liście są miękkie i delikatne. Przyzwyczailiśmy się przygotowywać z niej surówki towarzyszące drugiemu daniu. Jednak równie dobrze sałatę pekińską możemy podawać na ciepło jako dodatek do zup, mięs lub wykorzystać w zapiekankach. Pasują do niej sosy na bazie majonezu, tworzy udane duety z takimi warzywami jak ogórek, pomidor i kukurydza. Ze względu na orientalne pochodzenie sprawdzi się jako składnik sałatek o egzotycznym smaku, podkreślonym imbirem, olejem sezamowym czy sosem sojowym, czego dowodzi Sałata orientalna z kapusty pekińskiej. Ciekawostką jest, że bardzo często sałatę pekińską nazywamy kapustą i pod taką nazwą występuje ona w sałatkach.
Poczet najpopularniejszych w naszym kraju sałat zamyka sałata rzymska. Jej sztywne mięsiste liście powodują, że sałatki z jej udziałem są prawdziwym smakołykiem. Wybór sosu w dużej mierze zależy od naszych preferencji – sałata rzymska świetnie zagra zarówno z sosami winegret, jak i z gęstszymi dresingami na bazie majonezu (np. z sosem tysiąca wysp czy z sosem z anchois używanym w sałatce Cezar).
Ponadto wyjątkowo smacznie będzie smakować w połączeniu z grillowanym bakłażanem i oliwkami:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 1 sałata rzymska,
- 1 bakłażan,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 sztuki marynowanej papryki,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 4 łyżki wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois.
Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj.
2. Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania.
3. Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
4. Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Lollo!
Bardzo gęste główki, sztywne liście, charakterystyczny „spieniony” wygląd – oto wyróżniki sałat z gatunku lollo. Grupę lollo bionda cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Tą sałatę często kojarzymy z elementem dekoracyjnym potraw, ale znakomicie sprawdza się ona także w sałatkach. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą orzechy.
Modne rukola i roszponka
Te dwa gatunki sałat w ostatnich latach zyskały dużą popularność i coraz częściej są mile widziane na naszych stołach. Już wiemy, że skromnie wyglądająca rukola zachwyca nas cudownym smakiem, a sałatki z jej udziałem stanowią prawdziwy rarytas. Szczególnie jeśli połączymy ją z szynką parmeńską lub hiszpańską serrano, serami, np. mozzarellą lub brie, czy suszonymi pomidorami. Jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, warto rukolę połączyć także z owocami: gruszkami, truskawkami, figami. Ten smak nas zaskoczy!
Dowodem będzie Sałatka z rukolą i gruszkami:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 200 g sera typu brie,
- 150 g rukoli,
- 3 gruszki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 20 orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Przygotuj mały słoiczek, wymieszaj w nim oliwę, ocet balsamiczny i sos sałatkowy Knorr, aby przygotować znakomity w smaku sos do sałatki.
2. Umytą i osuszoną rukolę przełóż do salaterki.
3. Gruszki pokrój w kostkę, ser w plasterki. Oba składniki rozłóż na sałacie.
4. Polej potrawę sosem i posyp obficie orzechami. Podawaj tuż po przygotowaniu, najlepiej z grzankami.
Co ważne, rukola może stanowić doskonałą bazę kompozycji zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych – w obu przypadkach będzie równie pysznie.
Doceniliśmy także roszponkę. Pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, cechuje się lekko orzechowym smakiem. Dobrym pomysłem jest połączyć ją z innymi gatunkami sałat, warzywami oraz świeżymi owocami. Przygotowane z roszponką kompozycje wspaniale wzbogacą bakalie, kiełki roślin, pestki dyni i słonecznika. Jako że należy do sałat delikatnych, powinniśmy w tych sałatkach używać raczej sosów o delikatnej konsystencji.
Cykoria, czyli sałatki z charakterem
Cykoria traktowana jest przez nas wykwintnie, więc używamy jej raczej rzadko. Niesłusznie – jest wspaniałym składnikiem sałatek. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego kompozycje nabierają zupełnie nowego charakteru. Jednocześnie musimy zwrócić uwagę, by cykoria nie zdominowała smaku innych składników, ale harmonijnie się z nimi komponowała. Pasują do niej sosy czosnkowe, tworzy zgodne pary z warzywami, mięsem i owocami morza. Aby przekonać się, jak wspaniale może smakować kompozycja z cykorią, warto przyrządzić Sałatkę z cykorii z marynowanym łososiem:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr,
- 5 plastrów marynowanego łososia,
- 2 cykorie,
- 1 awokado,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/5 opakowania papryczki chili,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Papryczkę drobno posiekaj, kolendrę pokrój. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 4 łyżkami wody, chili, kolendrą i oliwą, dzięki czemu przygotujesz doskonały sos.
2. Cykorię pokrój w krążki i porozdzielaj poszczególne warstwy. Łososia pokrój w paski.
3. Awokado przekrój na pół. Najprostszym sposobem na usunięcie pestki jest wbicie w nią brody noża i przekręcenie go. Miąższ wyjmij łyżką stołową i pokrój w plasterki.
4. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj ją z resztą składników: cykorią, łososiem i awokado. Dodaj zrobiony wcześniej sos. Potrawę wyłóż na talerze.
Być może nie wszyscy wiedzą, że popularnym gatunkiem cykorii jest sałata radicchio – ciemnoczerwona, tworząca małe główki. Często stanowi element dekoracji potraw, ale doskonałym pomysłem jest też dodanie kilku jej liści do sałatki. Z pewnością uatrakcyjnią naszą kompozycję. Warto do niej dorzucić także orzechy i owoce, np. figi czy pomarańcze.
Sałata frisee, czyli na nowym terenie
Kto nie słyszał, musi spróbować! Sałata frisee cechuje się wyrazistym, niezwykle przyjemnym smakiem. Jej liście są delikatne i kruche. Te zewnętrzne, o zielonej barwie, mają nieco gorzkawy posmak, a wewnętrzne, jasno zielono-żółte, wręcz przeciwnie – są słodkawe. Dlatego do sałatek należy dodawać liście z różnych części sałaty. Najlepszy smak uzyskamy, łącząc sałatę frisee z innym, delikatniejszym rodzajem sałaty. W przygotowywanej kompozycji najlepiej użyć serów, słodkich winogron, warto dodać też orzechy. Jak pyszne są sałatki z sałatą frisee, udowodni nam Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sos sałatkowy Sałatka Szefa 2 w 1 Knorr,
- 100 g sałaty typu frisee,
- 100 g młodego szpinaku,
- 1 opakowanie miękkiego sera koziego (bądź Innego ostrego sera),
- 250 g suszonych pomidorów w zalewie,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1. Szpinak i sałatę dokładnie umyj. Następnie osusz papierowym ręcznikiem, porwij na kawałki i dekoracyjnie ułóż na talerzu lub salaterce.
2. Pomidory odsącz z zalewy. Ułóż je na sałacie i szpinaku. Czosnek pokrój w plastry.
3. Ser pokrój na kawałki i umieść na talerzu. Aby całość była bardziej aromatyczna, dodaj świeżo zmielony pieprz oraz czosnek.
4. Sos sałatkowy Sałatka Szefa 2 w 1 przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu – tak przygotujesz aromatyczny sos.
5. Sałatkę polej sosem i posyp grzankami.
Porad kilka szefa kuchni
- Warto ze sobą łączyć różne rodzaje sałat – taki miks uatrakcyjni smak i wygląd sałatki.
- Przed użyciem należy koniecznie umyć sałatę pod bieżącą wodą przez krótki czas.
- Aby być pewnym, że kupiliśmy sałatę świeżą, wybierajmy okazy o intensywnej barwie i jędrnym liściach. Sygnałem alarmowym są liście pożółkłe, zbrązowiałe, więdnące.
- Sos do sałatki dodajemy w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście sałaty zmiękną pod wpływem kwasów zawartych w sosie.
Autor: .
Źródło: Informacja prasowa
Źródło: Informacja prasowa
- Podobne
- Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
- Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw
- Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Grill Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »