Przekąski w sam raz do biura – poradnik dla zapracowanych
Tagi: Dietetyczne przepisy, Zdrowa żywność, Dieta, Diety, Zdrowe odżywianie, Wrap, Mission Wraps
Czy dieta może mieć wpływ na efektywność pracy? Tak! Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, z których wynika, że spożywanie regularnych posiłków może zoptymalizować koncentrację, nawet o 20 proc. Jak zatem komponować swoje codzienne menu?
Nadmiar obowiązków i brak czasu sprawiają, że prawidłowe odżywianie w trakcie pracy schodzi na drugi plan. Według raportu Co jedzą Polacy? (IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services) wynika, że aż co trzeci Polak w ciągu 8 godzin pracy spożywa tylko jeden posiłek.
Dieta wspierająca pracę mózgu
W codziennym, „pracowniczym” jadłospisie warto wykorzystać składniki, które stymulują pracę mózgu i poprawiają koncentrację. - Głównym źródłem energii dla mózgu są węglowodany złożone, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, wrapach wieloziarnistych, kaszy gryczanej czy roślinach strączkowych. Te komponenty diety trawione są przez dłuższy czas, dlatego też cukry uwalniane są stopniowo nie powodując gwałtownych skoków czy spadków energii, jak w przypadku cukrów prostych – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.
Innymi składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania mózgu są witaminy z grupy B, których niedobór powoduje osłabienie koncentracji, potas mający kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym mózgu czy magnez działający przeciwstresowo. Źródłem tych składników są m.in. mleko, jaja, warzywa liściaste czy migdały.
Wrap zamiast kanapki
Brak czasu na zaplanowanie zdrowych i regularnych posiłków poza domem, to również przyczyna mało różnorodnej diety Polaków. Aż połowa osób codziennie spożywa kanapki, nie dbając o urozmaicenie diety[i]. A ważne, żeby posiłek składał się z różnych składników uzupełniających się wzajemnie, jak: węglowodany złożone, białka i niewielką ilość tłuszczu. Dlatego też kanapka z białego pieczywa bez masła i z serkiem do smarowania nie jest odpowiednim źródłem składników mineralnych dla organizmu. Smaczną i odżywczą alternatywą do tradycyjnego chleba są posiłki przyrządzane z wrapów. W zawartość takiego placka można zawinąć niemal wszystko: warzywa, owoce, ryby, mięso czy ser.
Zdrowe przekąski
- Oprócz drugiego śniadania lub lunchu nasze codziennie, biurowe menu warto urozmaicić lekkimi przekąskami. Powinny one mieć maksymalnie 200 kalorii i być źródłem błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje nam uczucie sytości. W roli przekąsek najlepiej sprawdzą się orzechy, suszone owoce lub pokrojone w plasterki warzywa tj. marchewka, papryka, rzepa czy ogórek – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.
Należy jednak pamiętać, by przekąski nie były dodatkowym posiłkiem w naszym codziennym jadłospisie, a częścią zbilansowanej diety. Dlatego po 2-3 godzinach od śniadania można sięgnąć po lekką przekąskę, a po kolejnych godzinach zjeść lunch, by utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi i móc w pełni skoncentrować się na pracy.
i] Raport Co jedzą Polacy? przeprowadzony przez firmę badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services, 2013
Źródło: Informacja prasowa
Przekąski w sam raz do biura – poradnik dla zapracowanych
Dodaj komentarz
- Podobne
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Niedoceniana kasza gryczana
- Co z czym się je? Czyli warzywa i owoce w posiłkach
- Dietetyczne hity 2014 roku okiem dietetyka
- 80 proc. Polek rozpoczyna dzień od śniadania. Jednak na talerzach dominuje pieczywo, wędlina i ser
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain