Naukowcy o diecie roślinnej
Niższa masa ciała, ładniejsza cera, mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę i choroby serca, ale też konieczność suplementowania witaminy B12 – z tym, według naukowców, wiąże się oparcie codziennej diety w całości o produkty pochodzenia roślinnego.
Chociaż w ubiegłym roku Ministerstwo Zdrowia oficjalnie potwierdziło za Instytutem Żywności i Żywienia, że „wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia”, warto zauważyć, że świadomość zdrowotnych korzyści związanych z eliminowaniem z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowaniem ich pokarmami roślinnymi nadal jest w Polsce stosunkowo niska.
American Dietetic Association już w 2009 r. stwierdziło, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym dieta wegańska, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. „Pod względem świadomości wpływu odżywiania na zdrowie jesteśmy wiele lat za krajami Zachodu” – mówi Monika Areczuk, dietetyk i prezes Polskiego Stowarzyszenia Wegańskiego.
Z przeprowadzonego w 2011 r. raportu Ipsos „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków” wynika, że zdrowe żywienie kojarzy się Polakom przede wszystkim ze spożywaniem trzech posiłków dziennie (41% odpowiedzi), z jedzeniem różnorodnych potraw (28% odpowiedzi) i przestrzeganiem piramidy zdrowego odżywiania (27%). W tym kontekście nie dziwi, że 79% pytanych stwierdziło, że odżywia się „bardzo zdrowo” lub „dość zdrowo”.
Niska świadomość związku pomiędzy odżywianiem a zdrowiem oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe sprawiają, że Polacy gwałtownie tyją. Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że zbyt dużą masę ciała obserwuje się już u 54% pełnoletnich mieszkańców naszego kraju, w tym u 64% mężczyzn i 46% kobiet.
Lekarze i dietetycy alarmują, że wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów i tłumaczą, że by zahamować epidemię chorób cywilizacyjnych, niezbędne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.
„Jest wiele badań wskazujących na to, jak korzystna dla zdrowia jest dieta roślinna” – mówi Agata Wilkowska, food advisor ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. „Pierwszym argumentem, który powinien zachęcić do zastąpienia produktów odzwierzęcych roślinnymi alternatywami jest to, że wegetarianie, a przede wszystkim weganie, ważą mniej, nawet wtedy, gdy spożywają taką samą ilość kalorii co osoby odżywiające się tradycyjnie. A zatem popularne twierdzenie ‚można jeść wszystko byle z umiarem’ jest tylko częściwo prawdziwe. Pasztetu z soczewicy można zjeść po prostu więcej. Naukowcy powiązali także dietę roślinną z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne – to ważne argumenty”.
Dietetyk Monika Areczuk dodaje: „Należy pamiętać, że nie chodzi tylko o to, by wyeliminować z diety mięso i nabiał, ale o to, by w obrębie diety roślinnej korzystać z bogactwa zbóż, owoców i warzyw. Jeśli ktoś będzie odżywiał się wyłącznie frytkami, nie pomoże swojemu zdrowiu, a poważnie sobie zaszkodzi. Ważne jest również, by suplementować witaminę B12, ponieważ w stanie naturalnym witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie bytujące w glebie i nie fortyfikowane produkty roślinne jej nie zawierają”.
Marta Dymek, autorka znanego bloga Jadłonomia (Blog Roku 2013 w kategorii: Kulinarne) przekonuje z kolei do walorów smakowych diety roślinnej: „Gotowanie ze składników roślinnych jest proste, a potrawy są smaczne i sycące nie tylko w lecie, gdy jest dużo świeżych warzyw i owoców, ale także jesienią czy w zimie. W październiku pojawiają się dynie i grzyby, które wspaniale smakują połączone z różnymi odmianami fasoli i soczewicy; w listopadzie stragany uginają się od warzyw korzeniowych, które można zapiec z aromatycznymi przyprawami lub dodać do rozgrzewającego gulaszu; a od grudnia możemy przebierać w kapustach, bulwach, kaszach i strączkach, które nadają się na pyszne roślinne pasztety, pieczenie oraz zapiekanki. Dzięki sezonowemu gotowaniu roślinne posiłki są różnorodne i zbilansowane, a wymyślanie nowych przepisów to wielka frajda i nieustanne odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie wierzycie, to spróbujcie czekoladowego ciasta z burakiem lub zupy z gruszki i pietruszek!”
Dla osób zainteresowanych dietą roślinną stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotowało elektroniczną publikację – „Dobre Decyzje” – prezentującą jak komponować pełnowartościowe posiłki roślinne, jakie superpokarmy dobrze mieć w swojej kuchni oraz jakie gotowe produkty roślinne można znaleźć w sklepach. Publikację można bezpłatnie pobrać ze strony stowarzyszenia, a w wersji drukowanej będzie rozdawana przy okazji imprez wegańskich i wegetariańskich w dużych miastach Polski.
Chociaż w ubiegłym roku Ministerstwo Zdrowia oficjalnie potwierdziło za Instytutem Żywności i Żywienia, że „wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia”, warto zauważyć, że świadomość zdrowotnych korzyści związanych z eliminowaniem z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowaniem ich pokarmami roślinnymi nadal jest w Polsce stosunkowo niska.
American Dietetic Association już w 2009 r. stwierdziło, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym dieta wegańska, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. „Pod względem świadomości wpływu odżywiania na zdrowie jesteśmy wiele lat za krajami Zachodu” – mówi Monika Areczuk, dietetyk i prezes Polskiego Stowarzyszenia Wegańskiego.
Niska świadomość związku pomiędzy odżywianiem a zdrowiem oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe sprawiają, że Polacy gwałtownie tyją. Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że zbyt dużą masę ciała obserwuje się już u 54% pełnoletnich mieszkańców naszego kraju, w tym u 64% mężczyzn i 46% kobiet.
Lekarze i dietetycy alarmują, że wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów i tłumaczą, że by zahamować epidemię chorób cywilizacyjnych, niezbędne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.
„Jest wiele badań wskazujących na to, jak korzystna dla zdrowia jest dieta roślinna” – mówi Agata Wilkowska, food advisor ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. „Pierwszym argumentem, który powinien zachęcić do zastąpienia produktów odzwierzęcych roślinnymi alternatywami jest to, że wegetarianie, a przede wszystkim weganie, ważą mniej, nawet wtedy, gdy spożywają taką samą ilość kalorii co osoby odżywiające się tradycyjnie. A zatem popularne twierdzenie ‚można jeść wszystko byle z umiarem’ jest tylko częściwo prawdziwe. Pasztetu z soczewicy można zjeść po prostu więcej. Naukowcy powiązali także dietę roślinną z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne – to ważne argumenty”.
Dietetyk Monika Areczuk dodaje: „Należy pamiętać, że nie chodzi tylko o to, by wyeliminować z diety mięso i nabiał, ale o to, by w obrębie diety roślinnej korzystać z bogactwa zbóż, owoców i warzyw. Jeśli ktoś będzie odżywiał się wyłącznie frytkami, nie pomoże swojemu zdrowiu, a poważnie sobie zaszkodzi. Ważne jest również, by suplementować witaminę B12, ponieważ w stanie naturalnym witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie bytujące w glebie i nie fortyfikowane produkty roślinne jej nie zawierają”.
Marta Dymek, autorka znanego bloga Jadłonomia (Blog Roku 2013 w kategorii: Kulinarne) przekonuje z kolei do walorów smakowych diety roślinnej: „Gotowanie ze składników roślinnych jest proste, a potrawy są smaczne i sycące nie tylko w lecie, gdy jest dużo świeżych warzyw i owoców, ale także jesienią czy w zimie. W październiku pojawiają się dynie i grzyby, które wspaniale smakują połączone z różnymi odmianami fasoli i soczewicy; w listopadzie stragany uginają się od warzyw korzeniowych, które można zapiec z aromatycznymi przyprawami lub dodać do rozgrzewającego gulaszu; a od grudnia możemy przebierać w kapustach, bulwach, kaszach i strączkach, które nadają się na pyszne roślinne pasztety, pieczenie oraz zapiekanki. Dzięki sezonowemu gotowaniu roślinne posiłki są różnorodne i zbilansowane, a wymyślanie nowych przepisów to wielka frajda i nieustanne odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie wierzycie, to spróbujcie czekoladowego ciasta z burakiem lub zupy z gruszki i pietruszek!”
Dla osób zainteresowanych dietą roślinną stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotowało elektroniczną publikację – „Dobre Decyzje” – prezentującą jak komponować pełnowartościowe posiłki roślinne, jakie superpokarmy dobrze mieć w swojej kuchni oraz jakie gotowe produkty roślinne można znaleźć w sklepach. Publikację można bezpłatnie pobrać ze strony stowarzyszenia, a w wersji drukowanej będzie rozdawana przy okazji imprez wegańskich i wegetariańskich w dużych miastach Polski.
Autor: .
Źródło: Informacja prasowa
Źródło: Informacja prasowa
- Podobne
- Niedoceniana kasza gryczana
- Yerba Mate - susz pełen indiańskich legend
- Joanna Orleańska opowiada o swoich sposobach na zdrowe odżywianie każdego dnia
- Brownie z kaszy jaglanej
- Ksylitol alternatywą dla białego cukru
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Grill Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »