Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

fot. Makarony Międzybrodzkie
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Wielkanoc, Makaron, Biała kiełbasa, Przepisy

Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić.

Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy!

Składniki:
- 250g makaronu Międzybrodzki wstążki
- 250g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 300 ml słodkiej śmietany 18%
- sól, cukier do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki do dekoracji.

fot. Makarony Międzybrodzkie
fot. Makarony Międzybrodzkie
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i podduszamy 10 minut.
3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.  Doprowadzamy do wrzenia.
4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube  plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!
Autor: ED
Źródło: Makarony Międzybrodzkie