Kuskus inaczej - poznaj smaki Maroko
Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i różnego rodzaju dodatków.
W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie.
Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.
Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.
Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.
PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
10g soli
20g cukru
10g drożdży w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek
40ml letniej wody
Przygotowanie:
Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.
SŁODKI OMLET Z KUSKUS
Składniki:
6 dużych jajek
10 listków mięty, poszatkowanych
Szczypta soli
Szczypta cukru
Oliwa z oliwek
6 daktyli, posiekanych
10 szuszonych moreli, posiekanych
½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
1 szklanka kremowego serka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
Starta skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka kuskus, ugotowanego
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.
Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.
W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie.
Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.
Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.
PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
10g soli
20g cukru
10g drożdży w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek
40ml letniej wody
Przygotowanie:
Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.
SŁODKI OMLET Z KUSKUS
Składniki:
6 dużych jajek
10 listków mięty, poszatkowanych
Szczypta soli
Szczypta cukru
Oliwa z oliwek
6 daktyli, posiekanych
10 szuszonych moreli, posiekanych
½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
1 szklanka kremowego serka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
Starta skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka kuskus, ugotowanego
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.
Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.
Autor: ED
- Podobne
- Niedoceniana kasza gryczana
- Jesienne przysmaki - chlebek dyniowy
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Ziołowe klimaty na grillu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Grill Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »