Strona główna » Serwis główny » Aktualności » Kuchnia inspirowana motoryzacją: tort tiramisu - Ferrari wśród deserów

Kuchnia inspirowana motoryzacją: tort tiramisu - Ferrari wśród deserów

Tort tiramisu
Dodano: 11. 11. 2012
Tagi: Ferrari, Przepisy, Ferrari FF, Tiramisu, Tort tiramisu, Desery

Babski wieczór, na którym królowała kuchnia włoska, trzeba było koniecznie osłodzić pysznym deserem. Na stole zagościły wyborne antipasti, niektóre przywiezione wprost ze słonecznej Italii przez moją przyjaciółkę.
Zobacz także: przepis na ciasto marchewkowe »
Pomysłów na słodkie zakończenie wieczoru, było kilka. Ale podobnie jak jedną z marek samochodów, która nieodłącznie kojarzy się z Włochami jest Ferrari, tak z kuchnią - tiramisu. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie poszukała innego przepisu niż ten, z którego korzystam najczęściej. I oto on - tort Tiramisu, wyborny i luksusowy niczym Ferrari wśród samochodów.

Tort tiramisu
Tort tiramisu
Tort tiramisu
Tort tiramisu
Do przyrządzenia tortu będziemy potrzebować:

Biszkopt:
  •     7 jaj
  •     200 g mąki pszennej
  •     180 g cukru pudru
  •     1 i 2/3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem tiramisu:
  •     750 g serka mascarpone
  •     3 jajka
  •     260 g śmietanki 36%
  •     160 g cukru pudru.

Nasączenie:
  •     2 łyżki kawy
  •     2 łyżki cukru
  •     100 ml likieru kawowego lub tiramisu.

Ponadto:
  •     4 łyżki kakao lub startej gorzkiej czekolady
  •     około 25 podłużnych biszkoptów.

Sposób przyrządzenia
Biszkopt:   Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, a następnie przelewamy do wyłożonej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy około 24 cm). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, kroimy go w poziomie na 2- 3 równe części.

Tort tiramisu
Tort tiramisu
Tort tiramisu
Tort tiramisu
Krem tiramisu: W salaterce ubijamy schłodzoną śmietankę. Żółtka ucieramy z 6o g cukru pudru na kremową masę.  Do serka mascarpone dodajemy pozostały cukier puder i mieszamy. Następni ubijamy pianę z białek.  Do masy z serka mascarpone stopniowo dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość.

Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Nasączenie: Parzymy kawę w 2 szklankach wrzącej wody, a następnie dodajemy do niej cukier. Pierwszy biszkopt kładziemy na talerzu, nasączamy go 1/3 kawy i 1/3 likieru, a później równomiernie rozsmarowujemy część kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy i smarujemy kolejną warstwą kremu. Używając łopatki, rozprowadzamy bardzo cienką warstwę kremu po bokach ciasta. Wierzch obficie posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą. Podłużne biszkopty przycinamy do odpowiedniej wysokości i przyklejamy po bokach tortu. Smacznego!

Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego Alba. Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012

Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012

Autor: E. Domańska
Źródło: alba.blox.pl
0
Komentarze do:

Kuchnia inspirowana motoryzacją: tort tiramisu - Ferrari wśród deserów

Dodaj komentarz

Nick:
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować tutaj »
Wpisz kod z obrazka: