Kuchnia inspirowana motoryzacją: tort tiramisu - Ferrari wśród deserów
Babski wieczór, na którym królowała kuchnia włoska, trzeba było koniecznie osłodzić pysznym deserem. Na stole zagościły wyborne antipasti, niektóre przywiezione wprost ze słonecznej Italii przez moją przyjaciółkę.
Zobacz także: przepis na ciasto marchewkowe »
Pomysłów na słodkie zakończenie wieczoru, było kilka. Ale podobnie jak jedną z marek samochodów, która nieodłącznie kojarzy się z Włochami jest Ferrari, tak z kuchnią - tiramisu. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie poszukała innego przepisu niż ten, z którego korzystam najczęściej. I oto on - tort Tiramisu, wyborny i luksusowy niczym Ferrari wśród samochodów.
Tort tiramisu
Do przyrządzenia tortu będziemy potrzebować:
Biszkopt:
Krem tiramisu:
Nasączenie:
Ponadto:
Sposób przyrządzenia
Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę dokładnie
mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
Miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, a następnie przelewamy do
wyłożonej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (o
średnicy około 24 cm). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez
około 60 minut. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, kroimy go w poziomie
na 2- 3 równe części.
Tort tiramisu
Krem tiramisu: W salaterce ubijamy schłodzoną śmietankę. Żółtka ucieramy z 6o g cukru pudru na kremową masę. Do serka mascarpone dodajemy pozostały cukier puder i mieszamy. Następni ubijamy pianę z białek. Do masy z serka mascarpone stopniowo dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość.
Ferrari FF 2012
Nasączenie: Parzymy kawę w 2 szklankach wrzącej wody, a następnie dodajemy do niej cukier. Pierwszy biszkopt kładziemy na talerzu, nasączamy go 1/3 kawy i 1/3 likieru, a później równomiernie rozsmarowujemy część kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy i smarujemy kolejną warstwą kremu. Używając łopatki, rozprowadzamy bardzo cienką warstwę kremu po bokach ciasta. Wierzch obficie posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą. Podłużne biszkopty przycinamy do odpowiedniej wysokości i przyklejamy po bokach tortu. Smacznego!
Ferrari FF 2012
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego Alba.
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Zobacz także: przepis na ciasto marchewkowe »
Pomysłów na słodkie zakończenie wieczoru, było kilka. Ale podobnie jak jedną z marek samochodów, która nieodłącznie kojarzy się z Włochami jest Ferrari, tak z kuchnią - tiramisu. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie poszukała innego przepisu niż ten, z którego korzystam najczęściej. I oto on - tort Tiramisu, wyborny i luksusowy niczym Ferrari wśród samochodów.
Tort tiramisu
Do przyrządzenia tortu będziemy potrzebować:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 180 g cukru pudru
- 1 i 2/3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem tiramisu:
- 750 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 260 g śmietanki 36%
- 160 g cukru pudru.
Nasączenie:
- 2 łyżki kawy
- 2 łyżki cukru
- 100 ml likieru kawowego lub tiramisu.
Ponadto:
- 4 łyżki kakao lub startej gorzkiej czekolady
- około 25 podłużnych biszkoptów.
Sposób przyrządzenia
Tort tiramisu
Krem tiramisu: W salaterce ubijamy schłodzoną śmietankę. Żółtka ucieramy z 6o g cukru pudru na kremową masę. Do serka mascarpone dodajemy pozostały cukier puder i mieszamy. Następni ubijamy pianę z białek. Do masy z serka mascarpone stopniowo dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość.
Ferrari FF 2012
Nasączenie: Parzymy kawę w 2 szklankach wrzącej wody, a następnie dodajemy do niej cukier. Pierwszy biszkopt kładziemy na talerzu, nasączamy go 1/3 kawy i 1/3 likieru, a później równomiernie rozsmarowujemy część kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy i smarujemy kolejną warstwą kremu. Używając łopatki, rozprowadzamy bardzo cienką warstwę kremu po bokach ciasta. Wierzch obficie posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą. Podłużne biszkopty przycinamy do odpowiedniej wysokości i przyklejamy po bokach tortu. Smacznego!
Ferrari FF 2012
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego Alba.
Ferrari FF 2012
Ferrari FF 2012
Autor: E. Domańska
Źródło: alba.blox.pl
Źródło: alba.blox.pl
0
Komentarze do:Kuchnia inspirowana motoryzacją: tort tiramisu - Ferrari wśród deserów
Dodaj komentarz
- Podobne
- Kuchnia inspirowana motoryzacją - pieczone jabłka po królewsku
- Kuchnia inspirowana motoryzacją - kruche babeczki owocowe
- Kuchnia inspirowana motoryzacją - brzoskwiniowe Tiramisu
- Nie sprzedasz mi auta? Będzie pozew!
- Obudowa Ferrari do iPhona 6 z wbudowanym pojemnikiem na perfumy Scuderia Ferrari
- Ukłon Ferrari w stronę ekologów?
Jeep Compas II w nowej odsłonie
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Rolls-Royce Dawn przepych kontrolowany!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
BMW Badanie rynku Bezpieczeństwo Bezpieczeństwo na drodze Bezpieczeństwo w podróży Bezpieczna podróż Bezpieczna podróż ze zwierzakiem Gadżety Impreza Kobieta Kobieta za kierownicą Odjechane Podróże Policja Prawo Prawo jazdy Przepisy Rower Rowerzyści
Więcej »