Strona główna » Serwis główny » Aktualności » Kuchnia inspirowana motoryzacją - mazurek z masą budyniową

Kuchnia inspirowana motoryzacją - mazurek z masą budyniową

mazurek wielkanocny z masą budyniową
Na jednym z portali przeczytałam wczoraj, że legendarny polski roadster Syrena Sport zostanie zrekonstruowany dzięki producentowi Żołądkowej Gorzkiej. To niezwykłe, jak na czasy PRL-u auto, zostało zaprojektowane i skonstruowane przez grupę inżynierów z Fabryki Samochodów Osobowych.

Z informacji zamieszczonych na portalu powrotlegendy.pl wynika, że Syrenę Sport zaprezentowano oficjalnie 1 maja 1960 roku. Niestety ten piękny roadster nigdy nie trafił do produkcji seryjnej.

mazurek wielkanocny z masą budyniową
mazurek wielkanocny z masą budyniową
mazurek wielkanocny z masą budyniową
Żołądkową i Syrenę łączy tradycja i korzenie sięgające czasów PRL-u. Z tego też powodu producent postanowił przywrócić legendę do życia.

W drodze do domu zastanawiałam się, co mogę upiec, by nawiązać do polskiej tradycji? Biorąc pod uwagę to, że już za chwilę mamy Święta Wielkanocne, a w zamrażarce dzielnie czekało na swoją kolej kruche ciasto, odpowiedź była całkiem prosta: mazurek.
Nie przepadam za mazurkami z masą kajmakową, pokrytych lukrem. Są dla mnie zbyt słodkie, także proponowany przeze mnie mazurek z masą budyniową na kruchym cieście może nie przypaść do gustu łasuchom.

Dodam jeszcze, że jego przygotowanie jest naprawdę łatwe, a smakuje wyśmienicie. Przepis dostałam od koleżanki, która często buszuje po kulinarnych blogach, ale niestety nie potrafiła przytoczyć jego nazwy.

mazurek wielkanocny z masą budyniową
mazurek wielkanocny z masą budyniową
mazurek wielkanocny z masą budyniową
Lista składników, których będziemy potrzebować:
Ciasto kruche
    3 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. cukru pudru
    3 żółtka
    1 jajko
    30 g masła.

Masa budyniowa
    2 szkl.mleka
    20 g masła
    2 żółtka
    2 opakowania budyniu waniliowego (lub kokosowego, śmietankowego)
    5 łyżeczek cukru pudru.

mazurek wielkanocny z masą budyniową
Syrena Sport
Syrena Sport
Dodatki
konfitura wiśniowa (lub o innym smaku)
bakalie (orzechy, rodzynki – ja dodałam migdały i suszoną żurawinę)
polewa czekoladowa.

Zaczynamy od kruchego ciasta – zagniatamy wszystkie składniki (najlepiej jak użyjemy zimnego masła, które posiekamy nożem). Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 cm i dzielimy na 3 równe części.

Syrena Sport
Syrena Sport
Syrena Sport
Ciasto wkładamy do natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek, a następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. Aby ciasto było bardzo wilgotne możemy je nasączyć. Gdy blaty przestygną, proponuję nasączyć je kawą lub ponczem.

Teraz czas na masę budyniową: gotujemy budynie na mleku i studzimy. Masło ucieramy z żółtkami i z cukrem, następnie dodajemy zimny budyń i ucieramy.

Syrena Sport
Syrena Sport
Syrena Sport
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy gotową masę budyniową. Do masy dodałam migdały, które cudownie chrupią, gdy się je rozgryza. Na masie układamy kolejny blat, który z kolei pokrywamy dość cienką wartą konfitury i do niej możemy dodać bakalie (ja dodałam suszoną żurawinę). Przykrywamy ostatnim blatem, który ozdabiamy polewą i pozostałymi bakaliami według uznania. Smacznego!

Syrena Sport
Syrena Sport
Syrena Sport
Autor: E. Domańska
1
Komentarze do:

Kuchnia inspirowana motoryzacją - mazurek z masą budyniową

Dodaj komentarz

Nick:
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować tutaj »
Wpisz kod z obrazka:

Kuchnia inspirowana motoryzacją - mazurek z masą budyniową

niuniek // 19.06.2012 15.02

Hahaha, dobre połączenie ciacha i auta! Polecam niepublikowane wcześniej foty Syreny Sport http://www.powrotlegendy.pl/sladami-syreny-sport/sensacyjne-odkrycie-ujawniamy-zaginione-fotografie-syreny-sport,27