Kuchnia inspirowana motoryzacją - bezowy tort szwarcwaldzki
Ostatnio na wszystkich rodzinnych uroczystościach króluje tort bezowy w różnych wariacjach. W poniedziałek na stół również wjechał tort, ale tym razem zgodnie z naszym nowym wątkiem kulinarnym – inspirowany motoryzacją.
A dokładniej niemiecką marką Audi A1, dodatkowo w edycji specjalnej Diamond Edition. Jak niemieckie auto, to obowiązkowo tort szwarcwaldzki.
Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować:
Następnie stopniowo dodajemy cukier-puder. Przesiane kakao dodajemy na samym końcu i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na narysowane koła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC (najlepiej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy blaty przez około półtorej godziny. Aby blaty dobrze się ostudziły i miały idealną konsystencję, dobrze jest wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić blaty na całą noc.
Rankiem wstajemy z nową porcją energii do ubijania. Teraz przygotujemy masę. Potrzebne nam będą:
Ja wierzch posypałam naturalnym kakao, i do esów-floresów użyłam pisaków spożywczych. Tort najlepiej podawać do kilku godzin po przygotowaniu, żeby blaty nie przesiąkły zbytnio śmietną i pozostały kruche.
Nie przepadam za ciężkimi tortami z tłustymi kremami. Natomiast torty bezowe z delikatną bitą śmietaną – gorąco polecam wszystkim łasuchom. Smacznego!
A dokładniej niemiecką marką Audi A1, dodatkowo w edycji specjalnej Diamond Edition. Jak niemieckie auto, to obowiązkowo tort szwarcwaldzki.
Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować:
- 8 białek
- 1 i ½ szklanki cukru-pudru
- 50 g naturalnego kakao
- szczyptę soli.
Tak przygotowaną masę wykładamy na narysowane koła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC (najlepiej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy blaty przez około półtorej godziny. Aby blaty dobrze się ostudziły i miały idealną konsystencję, dobrze jest wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić blaty na całą noc.
Rankiem wstajemy z nową porcją energii do ubijania. Teraz przygotujemy masę. Potrzebne nam będą:
- 2 opakowania 400 g śmietanki kremówki 30%
- 300 g wiśni (lub innych owoców sezonowych – ja wykorzystałam wiśnie z kompotu)
- 2 opakowania fixu do śmietany.
Ja wierzch posypałam naturalnym kakao, i do esów-floresów użyłam pisaków spożywczych. Tort najlepiej podawać do kilku godzin po przygotowaniu, żeby blaty nie przesiąkły zbytnio śmietną i pozostały kruche.
Nie przepadam za ciężkimi tortami z tłustymi kremami. Natomiast torty bezowe z delikatną bitą śmietaną – gorąco polecam wszystkim łasuchom. Smacznego!
Autor: E. Domańska
0
Komentarze do:Kuchnia inspirowana motoryzacją - bezowy tort szwarcwaldzki
Dodaj komentarz
- Podobne
- Audi RS 7 dla Roberta Lewandowskiego
- Zestaw toreb zaprojektowanych z myślą o nowym modelu Audi R8
- Futurystyczny bezdotykowy kran inspirowany marką Audi
- Audi A3 i Jean Paul Gaultier dla potrzebujących
- Audi Sport Racing Bike - edycja limitowana
- Audi Prologue Avant Concept - rodzinnie i stylowo
Jeep Compas II w nowej odsłonie
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Rolls-Royce Dawn przepych kontrolowany!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
BMW Badanie rynku Bezpieczeństwo Bezpieczeństwo na drodze Bezpieczeństwo w podróży Bezpieczna podróż Bezpieczna podróż ze zwierzakiem Gadżety Impreza Kobieta Kobieta za kierownicą Odjechane Podróże Policja Prawo Prawo jazdy Przepisy Rower Rowerzyści
Więcej »