Strona główna » Serwis główny » Aktualności » Kuchnia inspirowana motoryzacją - bezowy tort szwarcwaldzki

Kuchnia inspirowana motoryzacją - bezowy tort szwarcwaldzki

Bezowy tort szwarcwaldzki
Ostatnio na wszystkich rodzinnych uroczystościach króluje tort bezowy w różnych wariacjach. W poniedziałek na stół również wjechał tort, ale tym razem zgodnie z naszym nowym wątkiem kulinarnym – inspirowany motoryzacją.

A dokładniej niemiecką marką Audi A1, dodatkowo w edycji specjalnej Diamond Edition. Jak niemieckie auto, to obowiązkowo tort szwarcwaldzki.

Bezowy tort szwarcwaldzki
Bezowy tort szwarcwaldzki
Bezowy tort szwarcwaldzki
Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować:
  • 8 białek
  • 1 i ½ szklanki cukru-pudru
  • 50 g naturalnego kakao
  • szczyptę soli.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym rysujemy 4 okręgi o średnicy ok. 20 - 21 cm (można odrysować talerzyk). Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, do chwili, gdy będzie na tyle sztywna, by nie wylewała się z naczynia po jego odwróceniu.
Następnie stopniowo dodajemy cukier-puder. Przesiane kakao dodajemy na samym końcu i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy na narysowane koła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC (najlepiej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy blaty przez około półtorej godziny. Aby blaty dobrze się ostudziły i miały idealną konsystencję, dobrze jest wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić blaty na całą noc.

Bezowy tort szwarcwaldzki
Bezowy tort szwarcwaldzki
Audi A1 Diamond Edition
Rankiem wstajemy z nową porcją energii do ubijania. Teraz przygotujemy masę. Potrzebne nam będą:
  • 2 opakowania 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 300 g wiśni (lub innych owoców sezonowych – ja wykorzystałam wiśnie z kompotu)
  • 2 opakowania fixu do śmietany.
Śmietanę kremówkę lekko ubić, a następnie dosypać fix i ubijać dalej, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Blaty łatwo pękają, także trzeba się z nimi dość delikatnie obchodzić. Przekładamy blaty śmietaną i wiśniami. Na ostatni blat wykładamy resztę ubitej kremówki i dekorujemy wiśniami.

Audi A1 Diamond Edition
Audi A1 Diamond Edition
Audi A1 Diamond Edition
Ja wierzch posypałam naturalnym kakao, i do esów-floresów użyłam pisaków spożywczych. Tort najlepiej podawać do kilku godzin po przygotowaniu, żeby blaty nie przesiąkły zbytnio śmietną i pozostały kruche.

Nie przepadam za ciężkimi tortami z tłustymi kremami. Natomiast torty bezowe z delikatną bitą śmietaną – gorąco polecam wszystkim łasuchom. Smacznego!
Audi A1 Diamond Edition
Audi A1 Diamond Edition
Audi A1 Diamond Edition
Autor: E. Domańska
0
Komentarze do:

Kuchnia inspirowana motoryzacją - bezowy tort szwarcwaldzki

Dodaj komentarz

Nick:
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować tutaj »
Wpisz kod z obrazka: