Klops z indyka na świąteczny stół
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Wielkanoc, Boże Narodzenie, Klops, Klops z jajkiem, Pieczeń rzymska, Przepisy
Tagi: Wielkanoc, Boże Narodzenie, Klops, Klops z jajkiem, Pieczeń rzymska, Przepisy
Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez klopsa, pieczonego przez mojego tatę. Nawet teraz na myśl o tej pieczenie na stole od razu zaczynają działać intensywniej moje ślinianki.
Najciekawsze jest to, że klops taty jest zawsze lepszy zrobiony przeze mnie. W czym tkwi tajemnica? :)
Wiele osób dodaje do środka, gotowane jajka, nasz jest bez nich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dołożyć.
Do przyrządzenia naszego klopsu ędziemy potrzebować:
- 1,5 kg. mielonego mięsa z indyka (lub wieprzowego)
- 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
- 2 jajka
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczkę papryki w proszku
- 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie
- olej roślinny.
Przygotowanie:
Kajzerki namaczamy w wodzie, a gdy są już bardzo miękkie, niemal rozpadające się w rękach odsączamy z wody i wrzucamy do miski. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju, a piekarnik nastawiamy na 180’C. Cebulkę, mięso, jajka i przyprawy dodajemy do kajzerek i dokładnie mieszamy (ja zawsze robię to ręką, ale oczywiście można użyć miksera).
Foremkę do keksu smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy masę do formy, a następnie wstawiamy ją do piekarnika na ok. godzinę. Sprawdzamy stopień upieczenia za pomocą drewnianego patyczka do ciasta – gdy będzie suchy, możemy naszą pieczeń wyjąć.
Klops można podawać na wiele sposobów: z sosami na ciepło, w postaci plastrów odsmażanych na patelni, czy w mojej ulubionej wersji na zimno z chrzanem. Smacznego!
Najciekawsze jest to, że klops taty jest zawsze lepszy zrobiony przeze mnie. W czym tkwi tajemnica? :)
Wiele osób dodaje do środka, gotowane jajka, nasz jest bez nich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dołożyć.
Do przyrządzenia naszego klopsu ędziemy potrzebować:
- 1,5 kg. mielonego mięsa z indyka (lub wieprzowego)
- 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
- 2 jajka
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczkę papryki w proszku
- 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie
- olej roślinny.
Kajzerki namaczamy w wodzie, a gdy są już bardzo miękkie, niemal rozpadające się w rękach odsączamy z wody i wrzucamy do miski. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju, a piekarnik nastawiamy na 180’C. Cebulkę, mięso, jajka i przyprawy dodajemy do kajzerek i dokładnie mieszamy (ja zawsze robię to ręką, ale oczywiście można użyć miksera).
Foremkę do keksu smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy masę do formy, a następnie wstawiamy ją do piekarnika na ok. godzinę. Sprawdzamy stopień upieczenia za pomocą drewnianego patyczka do ciasta – gdy będzie suchy, możemy naszą pieczeń wyjąć.
Klops można podawać na wiele sposobów: z sosami na ciepło, w postaci plastrów odsmażanych na patelni, czy w mojej ulubionej wersji na zimno z chrzanem. Smacznego!
Autor: E. Domańska
- Podobne
- Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym
- Deser: świąteczna babka czekoladowo-cytrynowa
- Ziołowe klimaty na grillu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Brownie z kaszy jaglanej
Koty i choinka połączenie doskonałe
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Boże Narodzenie Cukinia Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Dynia Grill Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Warzywa Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »