Kilka pytań o witaminę C
Kwas askorbinowy, zwany witaminą C to organiczny związek chemiczny, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, stanowiąc jeden z istotnych składników naszej diety. Witaminę C można znaleźć w warzywach i owocach oraz w aptekach.
Dlaczego witamina C jest ważna?
Witamina C ma istotny wpływ na prawidłowe działanie naszego organizmu. Jest aktywnym antyoksydantem, przez co całościowo wspomaga układ odpornościowy organizmu, aktywując działanie komórek. Wykorzystuje się w walce z przeziębieniem, infekcjami oraz ogólnym osłabieniem organizmu. Dzięki likwidacji wolnych rodników (odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek i zaburzenia metabolizmu) wpływa na ogólną ochronę i prawidłowy stan organizmu.
Witamina C bierze również udział w licznych procesach metabolicznych oraz odpowiedzialna jest za syntezę kolagenu, czyli białka stanowiącego główny składnik naszych ścięgien. Spożywanie witaminy C wpływa na poprawę kondycji naszej skóry oraz dobrą kondycję naszych naczyń krwionośnych. Witamina C to także skuteczny przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia się skóry.
Gdzie szukać witaminy C?
W związku z tym, że witamina C nie jest produkowana przez organizm, musi być przyjmowana w pokarmach. Aby zapewnić prawidłowe działanie organizmu potrzebujemy około 80 mg witaminy C dziennie. Przy odpowiedniej, zróżnicowanej diecie bez problemu jesteśmy sobie w stanie zapewnić sobie tę ilość witaminy.
Witaminę C można dostarczyć organizmowi jedząc świeże warzywa i owoce, w których jest jej najwięcej. Dużo mniej natomiast znajdziemy jej w warzywach ugotowanych, zwiędniętych, czy poddanym po działanie niskich temperatur, lub pozostawionym na dłużej na działanie światła i zanieczyszczeń.
Witaminę znajdziemy przede wszystkim w owocach dzikiej róży (100 g zawiera 1800 mg); czarnej porzeczki (100 gram zawiera około 180 mg); natce pietruszki (100 g zawiera około 150 mg); w papryce, zwłaszcza tej czerwonej (100 gram miąższu zawiera aż 140 mg), chrzanie (100g/około 110 mg), brukselce (100 g/około 94 mg) i szpinaku (100 g/około 64 mg) oraz w mniej popularnych owocach rokitnika, czy derenia.
Witamina C obecna jest również w brokułach i pomidorach. Jej wysoka zawartość obecna jest w owocach cytrusowych (pomarańczach, cytrynach i grejpfrutach) ale mimo wszystko jest nieporównywalnie niższa niż obecność witaminy C w warzywach. Współcześnie syntetyczna witamina C produkowana jest masowo i jest sprzedawana w aptekach.
Co może wywołać niedobór Witaminy C?
Niedobór witaminy C w organizmie może wywołać wiele licznych chorób, pośród których najpoważniejszą jest szkorbut, znany jako „choroba marynarzy". Jest to schorzenie związane z długim brakiem witaminy C w organizmie (około 70 dni), więc współcześnie nie należy do najpopularniejszych schorzeń ze względu na stały dostęp do wartościowego i bogatego w witaminy pożywienia.
Nadal jednak brak, lub niedobór witaminy C może stanowić zagrożenie. Jej brak zdecydowanie opóźnia gojenie się ran, zrastanie się kości oraz powoduje pogorszenie stanu naczyń krwionośnych. To natomiast bezpośrednio prowadzi do pojawienia się krwotoków, krwawienia z dziąseł i sińców, które utrzymują się przez długi czas. Niedobór kwasu askorbinowego prowadzi również do zmniejszenia odporności na infekcje oraz powoduje ogólne osłabienie organizmu powiązane bezpośrednio z wyczerpaniem i zmęczeniem, apatią, brakiem apetytu, a nawet schorzeń żołądka i zapaleniem błony śluzowej. Warto, pamiętać, aby witaminy C nie spożywać jej za dużych ilości, gdyż nadmiar danej witaminy w organizmie nigdy nie jest wskazany.
Jaka jest rola witaminy C w leczeniu?
Istotna rola witaminy C przy przeziębieniu, wynika przede wszystkim z faktu, że kwas askorbinowy jest bardzo istotny przy prawidłowym działaniu systemu immunologicznego. Spożywanie posiłków bogatych w witaminę C zmniejsza objawy przeziębienia i zabezpiecza organizm przez kolejnymi.
Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób w podeszłym wieku, uzależnionych od nikotyny, stosujących antykoncepcję oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
Paula Anna Gawryszewska; Witamina C: metabolizm, znaczenie fizjologiczne i zastosowanie w terapii. http://gawryszewski.com/images/1400-LIC-BT-86062902768.pdf:
K.Abramek - Witaminy, minerały i suplementy, 2008 Gliwice, Wydawnictwo Złote Myśli Sp. z o. o.,wydanie III.
http://szkorbut.pl/
http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr200504.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10871572
www.health.usnews.com
www.biotechnologia.pl
Źródło: centrumpr
- Podobne
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- 80 proc. Polek rozpoczyna dzień od śniadania. Jednak na talerzach dominuje pieczywo, wędlina i ser
- Niedoceniana kasza gryczana
- Yerba Mate - susz pełen indiańskich legend
- Przekąski w sam raz do biura – poradnik dla zapracowanych
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain