Jesienne przysmaki - chlebek dyniowy
Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze.
Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.
Potrzebne składniki:
Wykonanie:
Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta na chlebek, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do specjalnej foremki o odpowiednim kształcie (sprawdzi się taka do ciast i pasztetów, np. marki Jan Niezbędny, która nie wymaga smarowania tłuszczem).
Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.
Smacznego!
Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.
Potrzebne składniki:
- 50 dag mąki chlebowej
- 3 dag drożdży
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 1/4 szklanki oleju
- 25 dag miąższu z dyni
Wykonanie:
Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta na chlebek, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.
Smacznego!
Autor: .
Źródło: janiezbedny
Źródło: janiezbedny
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Brownie z kaszy jaglanej
- Kuskus inaczej - poznaj smaki Maroko
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Ziołowe klimaty na grillu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
Boże Narodzenie Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Grill Herbata Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Ser pleśniowy typu blue Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »