Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Grillowane warzywa – prosto do sałatki!

Grillowane warzywa – prosto do sałatki!

Grillowane szparagi z cheddarem
Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności.

Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze menu - jak pyszne sałatki z grillowanymi warzywami.

Grillowane szparagi z cheddarem
Grillowane szparagi z cheddarem
Sałatka capresse z grillowaną cukinią
Sałatka capresse z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie.
Chrupkie i pachnące
, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.

Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.

Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi
Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu.

Sałatka z grillowanego bakłażana
Sałatka z grillowanego bakłażana
Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak.

Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.

By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
  •     12 szparagów
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
  •     1 szklanka startego sera cheddar
  •     100 g pieczarek
  •     Pół cytryny
  •     0,2 łyżeczki soli
  •     pieprz
  •     5 łyżek wody
  •     5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:

Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.

Kolorowa i soczysta - dynia

Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:

Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
  •     200 g dynii
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  •     Pół opakowania rukoli
  •     10 ciemnych winogron
  •     100 g sera brie
  •     6 łyżek oliwy z oliwek
  •     3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.

Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia
Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Składniki:
  •     3 pomidory
  •     2 kulki sera mozzarella
  •     1 cukinia
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  •     4 łyżki oliwy z oliwek
  •     2 łyżki wody
  •     1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  •     świeża bazylia (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pokrój w plastry także ser mozzarella. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.

Lekko i smacznie  – bakłażan
Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej  sałatki na bazie sera blue oraz granatu:

Sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

  •     2 placki tortilli
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  •     50 g sera blue
  •     1 bakłażan
  •     1 owoc granatu
  •     300 g mixu sałat
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     1 jajko
Sposób przygotowania:
Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.

Smacznego grillowania!
Autor: .
Źródło: Informacja prasowa
0
Komentarze do:

Grillowane warzywa – prosto do sałatki!

Dodaj komentarz

Nick:
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować tutaj »
Wpisz kod z obrazka: