Dietetyczne hity 2014 roku okiem dietetyka
Dodano: 10. 12. 2014
Tagi: Zdrowa żywność, Diety, Zdrowe odżywianie, Dieta bezglutenowa, Dieta paleo, Dieta 5:2
Tagi: Zdrowa żywność, Diety, Zdrowe odżywianie, Dieta bezglutenowa, Dieta paleo, Dieta 5:2
2014 rok przyniósł wiele nowinek dietetycznych i sporo pomysłów na to, jak szybko schudnąć. Największymi hitami były trzy diety: bezglutenowa, paleo i 5:2 - każda obiecująca spektakularne efekty odchudzania.
Czy stosując je możemy trwale zredukować wagę, czy tylko sobie zaszkodzić? O radę poprosiliśmy Agnieszkę Piskałę, specjalistę ds. żywienia Nestlé Polska i koordynatorkę programu Natalia Honorata Witalna NHW.
Dieta bezglutenowa – odstaw pszenicę
Dieta bezglutenowa dr Davisa polega na odstawieniu produktów zawierających gluten, czyli szczególny rodzaj białka występujący m.in. w produktach pszenicznych. Jedząc według jej założenia możemy schudnąć 5 kg w 2 tygodnie.
Agnieszka Piskała:
Dieta bezglutenowa ma nie tylko działanie oczyszczające, ale stanowi również ciekawe urozmaicenie posiłków. Można ją polecić osobom wrażliwym na gluten lub tym, które w ostatnim czasie zaobserwowały u siebie takie objawy jak: problemy gastryczne, bóle brzucha i głowy oraz apatię i problemy z koncentracją. O ile bez glutenu organizm człowieka może się obejść, ważne jest, aby w zastępstwie zbóż glutenowych wybierać, np. ryż, kukurydzę czy proso. Niestety wiele produktów dostępnych na półkach sklepowych, takich jak wędliny, czy keczupy, zawiera gluten w „ukrytej” postaci. Osoby, które chcą restrykcyjnie przejść na tę dietę, powinny same wypiekać chleb ze zbóż bezglutenowych i piec wędliny. Dzięki domowemu jedzeniu zyska nasze zdrowie i kondycja organizmu.
Dieta paleo - wróć do korzeni
Dieta paleo zakłada sposób odżywania zbliżony do naszych przodków. Według jej zasad energię z pożywienia powinniśmy czerpać po równo z każdego źródła: 33% z białka, 33% z tłuszczy, 33% z węglowodanów. W menu pojawić się musi sporo warzyw i owoców, produkty wysokobiałkowe (nietłuste mięsa) i kwasy tłuszczowe Omega 3 (ryby). Eliminacji podlega: nabiał, zboża, chemiczne dodatki, słodkości, dania typu fast food, sól i sztuczne słodziki. Przestrzeganie samej diety spowoduje utratę 5-10 kg, a przy regularniej aktywności fizycznej może ona spaść aż o 15-40 kg w ciągu 6 miesięcy.
Agnieszka Piskała:
Dieta paleo to jedna ze zdrowszych wariacji dietetycznych w ostatnim czasie. Eliminuje z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną i bogatą w substancje dodatkowe (np. fast food, słodycze). Obfituje ona w naturalne produkty, czyli poddane obróbce termicznej mięso (pieczenie, duszenie, gotowanie), nieprzetworzone warzywa i owoce oraz zioła. Powinny stosować ją osoby chcące wrócić do diety niskoprzetworzonej. Krótka obróbka mięs i warzyw przyprawianych jedynie naturalnymi ziołami to gwarancja smaku, aromatu i naturalności.
Niestety dieta ta ma istotną wadę: całkowicie eliminuje mleko i produkty nabiałowe. Ich odstawienie może być przyczyną poważnych niedoborów wapnia. Osoby decydujące się na paleo dietę powinny zwiększyć spożycie zielonolistnych warzyw (jarmuż, sałata, szpinak), które w zastępstwie nabiału mogą stanowić istotne źródło tego ważnego składnika.
Dieta 5:2 – stosuj przerywaną głodówkę
Dieta 5:2 to jedzenie normalnych posiłków o regularnej częstotliwości przez 5 dni w tygodniu. Natomiast 2 nienastępujące po sobie dni poświęcone są na tzw. „przerywaną głodówkę”. Podczas ich trwania wartość kaloryczna spożywanych dań nie może przekroczyć łącznie 500 kalorii dla kobiet i 600 kalorii dla mężczyzn. Dieta ta może spowodować redukcję masy ciała o 4-8 kg w ciągu miesiąca, w zależności od stanu wyjściowego.
Agnieszka Piskała:
Każda dieta oparta na skrajnościach, ograniczeniach, zakazach, systemie kar i nagród nie jest właściwym, a przede wszystkim trwałym sposobem odżywiania. Nie polecam tej diety nikomu! 2 dni głodówki, po których możemy jeść wszystko przez 5 dni powoduje w naszym organizmie duże spustoszenie, a w dłuższym okresie – przyrost masy ciała. Traktowanie jedzenia instrumentalnie, w formie kar i nagród niestety budzi naszą frustrację. By stracić zbędne kilogramy powinniśmy trwale zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Tylko to gwarantuje sukces.
Czy stosując je możemy trwale zredukować wagę, czy tylko sobie zaszkodzić? O radę poprosiliśmy Agnieszkę Piskałę, specjalistę ds. żywienia Nestlé Polska i koordynatorkę programu Natalia Honorata Witalna NHW.
Dieta bezglutenowa – odstaw pszenicę
Dieta bezglutenowa dr Davisa polega na odstawieniu produktów zawierających gluten, czyli szczególny rodzaj białka występujący m.in. w produktach pszenicznych. Jedząc według jej założenia możemy schudnąć 5 kg w 2 tygodnie.
Dieta bezglutenowa ma nie tylko działanie oczyszczające, ale stanowi również ciekawe urozmaicenie posiłków. Można ją polecić osobom wrażliwym na gluten lub tym, które w ostatnim czasie zaobserwowały u siebie takie objawy jak: problemy gastryczne, bóle brzucha i głowy oraz apatię i problemy z koncentracją. O ile bez glutenu organizm człowieka może się obejść, ważne jest, aby w zastępstwie zbóż glutenowych wybierać, np. ryż, kukurydzę czy proso. Niestety wiele produktów dostępnych na półkach sklepowych, takich jak wędliny, czy keczupy, zawiera gluten w „ukrytej” postaci. Osoby, które chcą restrykcyjnie przejść na tę dietę, powinny same wypiekać chleb ze zbóż bezglutenowych i piec wędliny. Dzięki domowemu jedzeniu zyska nasze zdrowie i kondycja organizmu.
Dieta paleo - wróć do korzeni
Dieta paleo zakłada sposób odżywania zbliżony do naszych przodków. Według jej zasad energię z pożywienia powinniśmy czerpać po równo z każdego źródła: 33% z białka, 33% z tłuszczy, 33% z węglowodanów. W menu pojawić się musi sporo warzyw i owoców, produkty wysokobiałkowe (nietłuste mięsa) i kwasy tłuszczowe Omega 3 (ryby). Eliminacji podlega: nabiał, zboża, chemiczne dodatki, słodkości, dania typu fast food, sól i sztuczne słodziki. Przestrzeganie samej diety spowoduje utratę 5-10 kg, a przy regularniej aktywności fizycznej może ona spaść aż o 15-40 kg w ciągu 6 miesięcy.
Agnieszka Piskała:
Dieta paleo to jedna ze zdrowszych wariacji dietetycznych w ostatnim czasie. Eliminuje z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną i bogatą w substancje dodatkowe (np. fast food, słodycze). Obfituje ona w naturalne produkty, czyli poddane obróbce termicznej mięso (pieczenie, duszenie, gotowanie), nieprzetworzone warzywa i owoce oraz zioła. Powinny stosować ją osoby chcące wrócić do diety niskoprzetworzonej. Krótka obróbka mięs i warzyw przyprawianych jedynie naturalnymi ziołami to gwarancja smaku, aromatu i naturalności.
Niestety dieta ta ma istotną wadę: całkowicie eliminuje mleko i produkty nabiałowe. Ich odstawienie może być przyczyną poważnych niedoborów wapnia. Osoby decydujące się na paleo dietę powinny zwiększyć spożycie zielonolistnych warzyw (jarmuż, sałata, szpinak), które w zastępstwie nabiału mogą stanowić istotne źródło tego ważnego składnika.
Dieta 5:2 – stosuj przerywaną głodówkę
Dieta 5:2 to jedzenie normalnych posiłków o regularnej częstotliwości przez 5 dni w tygodniu. Natomiast 2 nienastępujące po sobie dni poświęcone są na tzw. „przerywaną głodówkę”. Podczas ich trwania wartość kaloryczna spożywanych dań nie może przekroczyć łącznie 500 kalorii dla kobiet i 600 kalorii dla mężczyzn. Dieta ta może spowodować redukcję masy ciała o 4-8 kg w ciągu miesiąca, w zależności od stanu wyjściowego.
Agnieszka Piskała:
Każda dieta oparta na skrajnościach, ograniczeniach, zakazach, systemie kar i nagród nie jest właściwym, a przede wszystkim trwałym sposobem odżywiania. Nie polecam tej diety nikomu! 2 dni głodówki, po których możemy jeść wszystko przez 5 dni powoduje w naszym organizmie duże spustoszenie, a w dłuższym okresie – przyrost masy ciała. Traktowanie jedzenia instrumentalnie, w formie kar i nagród niestety budzi naszą frustrację. By stracić zbędne kilogramy powinniśmy trwale zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Tylko to gwarantuje sukces.
Autor: .
Źródło: infoWire
Źródło: infoWire
0
Komentarze do:Dietetyczne hity 2014 roku okiem dietetyka
Dodaj komentarz
- Podobne
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- Przekąski w sam raz do biura – poradnik dla zapracowanych
- 80 proc. Polek rozpoczyna dzień od śniadania. Jednak na talerzach dominuje pieczywo, wędlina i ser
- Niedoceniana kasza gryczana
- Yerba Mate - susz pełen indiańskich legend
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
ABC Gotowania Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Kasza jaglana Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser pleśniowy typu blue Sernik Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »