Strona główna » Kobieta » Kuchnia » Deser: niesamowity sernik Toblerone

Deser: niesamowity sernik Toblerone

sernik toblerone
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Deser, Sernik, Sernik Toblerone, Przepisy

Któż z nas nie uśmiecha się na samą myśl o charakterystycznym, trójkątnym kawałku Toblerone – wyśmienitej, szwajcarskiej czekolady z miodem, migdałami i nugatem…

Od dziś powodów do radości będzie jeszcze więcej – a to za sprawą wyjątkowego przepisu na niezwykły w smaku i zachwycający wyglądem SERNIK TOBLERONE.

sernik toblerone
Składniki na spód:
*160 g ciastek typu digestive,
* 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
*250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,
*300 ml śmietany kremówki 36%,
*100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
*120 g białej czekolady.
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady. SMACZNEGO!
Autor: ED
Źródło: www.indexfood.pl