Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
Dodano: 27. 03. 2014
Tagi: Danie fit, Dietetyczne przepisy, Sajgonki, Kuchnia azjatycka, Kuchnia chińska, Przepisy
Tagi: Danie fit, Dietetyczne przepisy, Sajgonki, Kuchnia azjatycka, Kuchnia chińska, Przepisy
Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej. To pierwsza potrawa kuchni azjatyckiej, którą jadłam i którą bardzo lubię.
Ostatnio często robię różne wariacje z indykiem i ryżem, które nawiązują do smaków kuchni wschodu. Oczywiście naszła mnie też ochota na sajgonki, które co do zasady smaży się na głębokim oleju.
Zastanawiałam się czy nie można ich zrobić w wersji odchudzonej i jak zwykle pomocny okazał się „wujek Gugl”, który zaprowadził mnie na stronę mojdietetyk do przepisu na sajgonki pieczone.
Jak wyszły – widać na załączonych zdjęciach, w smaku – chrupiące i soczyste, idealne z sosem sojowym.
Poniżej przepis na 2 duże porcje ( 1 porcja: 500kcal). Będziemy potrzebować:
- 400 g mrożonki „chińska mieszanka warzyw”
- 200 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka (lub inne chude mięso)
- 100 g makaronu sojowego
- 50 g papieru ryżowego
- 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
- 20 g sosu sojowego (2 łyżki)
- 20 g koncentratu pomidorowego 30% (2 płaskie łyżki)
- 20 g miodu pszczelego (2 płaskie łyżki)
- świeżą kolendrę (ewentualnie natkę pietruszki)
- przyprawy: słodką paprykę, imbir, sól, pieprz.
Przygotowanie farszu: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na połowie oliwy. Wrzucamy warzywa i smażymy aż zmiękną, na koniec doprawiamy przyprawami. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.
Na płaski talerz nalewamy ciepłą wodę, w której zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego by zmiękł. Następnie przekładamy papier ryżowy na blat i nakładamy porcję farszu. Zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca (w razie kłopotów z zawijaniem w sieci można znaleźć filmy instruktażowe).
Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200’C ok. 15minut aż będą złociste.
Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę. Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie. Smacznego!
Ostatnio często robię różne wariacje z indykiem i ryżem, które nawiązują do smaków kuchni wschodu. Oczywiście naszła mnie też ochota na sajgonki, które co do zasady smaży się na głębokim oleju.
Zastanawiałam się czy nie można ich zrobić w wersji odchudzonej i jak zwykle pomocny okazał się „wujek Gugl”, który zaprowadził mnie na stronę mojdietetyk do przepisu na sajgonki pieczone.
Poniżej przepis na 2 duże porcje ( 1 porcja: 500kcal). Będziemy potrzebować:
- 400 g mrożonki „chińska mieszanka warzyw”
- 200 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka (lub inne chude mięso)
- 100 g makaronu sojowego
- 50 g papieru ryżowego
- 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
- 20 g sosu sojowego (2 łyżki)
- 20 g koncentratu pomidorowego 30% (2 płaskie łyżki)
- 20 g miodu pszczelego (2 płaskie łyżki)
- świeżą kolendrę (ewentualnie natkę pietruszki)
- przyprawy: słodką paprykę, imbir, sól, pieprz.
Przygotowanie farszu: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na połowie oliwy. Wrzucamy warzywa i smażymy aż zmiękną, na koniec doprawiamy przyprawami. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.
Na płaski talerz nalewamy ciepłą wodę, w której zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego by zmiękł. Następnie przekładamy papier ryżowy na blat i nakładamy porcję farszu. Zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca (w razie kłopotów z zawijaniem w sieci można znaleźć filmy instruktażowe).
Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200’C ok. 15minut aż będą złociste.
Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę. Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie. Smacznego!
Autor: E. Domańska
Źródło: mojdietetyk
Źródło: mojdietetyk
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
- Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
- Sałatka fit: tuńczyk na liściach sałaty otoczony ferią barw
- Ziołowe klimaty na grillu
- Słynne mazurskie miody. Przepis na pieczone jabłko faszerowane bakaliami i miodem
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
ABC Gotowania Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Kasza jaglana Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser pleśniowy typu blue Sernik Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »