Danie fit: lekkie sałatki w sam raz na lato
W okresie urlopowym najczęściej zastanawiamy się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. W trosce o szczupłe sylwetki postanawiamy zdrowo się odżywiać oraz zadbać o aktywność fizyczną.
Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dostatkiem, ułatwiają dobór smacznego i niskokalorycznego menu.
Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje.
Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem.
Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.
Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dostatkiem, ułatwiają dobór smacznego i niskokalorycznego menu.
Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
- 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
- pomidory w różnych kolorach
- 1 czerwona cebula
- twarożek z koziego mleka
- cukier
- TABASCO® Original
- cytryna
- oliwa
- pieprz i sól
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem.
Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
- 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
- kilka kwiatów nasturcji
- kilka kwiatów bratków
- kilka kwiatów nagietka
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 10-12 łyżek oleju rzepakowego
- kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.
Autor: ED
Źródło: Informacja prasowa
Źródło: Informacja prasowa
- Podobne
- Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
- Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
- Ser pleśniowy typu blue w otoczeniu pieczonych warzyw
- Danie fit: pieczone sajgonki z mięsem i warzywami
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- Przekąski w sam raz do biura – poradnik dla zapracowanych
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Kim Kardashian i Kanye West w kampanii Balmain
ABC Gotowania Danie fit Deser Dieta Dieta warzywna Dietetyczne przepisy Diety Kasza jaglana Kasze Owoce Przepisy Sałatka Ser pleśniowy typu blue Sernik Wielkanoc Wypieki Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »