Brownie z kaszy jaglanej
Dodano: 10. 12. 2014
Tagi: Boże Narodzenie, Zdrowa żywność, Wypieki, Wegetarianizm, Brownie, Kasza jaglana
Tagi: Boże Narodzenie, Zdrowa żywność, Wypieki, Wegetarianizm, Brownie, Kasza jaglana
Co jakiś czas nastaje moda na kolejny trend związany ze zdrowym odżywianiem. Od dłuższego czasu króluje moda na potrawy z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Po raz pierwszy kaszę tą wykorzystałam do upieczenia ciasta w tegoroczne Święta Wielkanocne, gdy upiekłam babkę z kaszy jaglanej i migdałów. Była pyszna i szybko zniknęła ze stołu.
fot. Winiary Jaglanka na słodko zastępuje mi co parę dni tradycyjną owsiankę na śniadanie, a wczoraj upiekłam kotlety buraczane z kaszą jaglaną, ziarnami słonecznika i sezamu. Także i w moim menu ta kasza zagościła na stałe.
Na Boże Narodzenie, z którymi nieodłącznie kojarzy mi się makowiec mojego taty i murzynek pieczony przez ciotkę, zamierzam przygotować brownie z kaszy jaglanej.
Składniki:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Przestudź kaszę i dodaj resztę składników. Zmiksuj blenderem. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem lub zmielonymi migdałami. Smacznego :)
Po raz pierwszy kaszę tą wykorzystałam do upieczenia ciasta w tegoroczne Święta Wielkanocne, gdy upiekłam babkę z kaszy jaglanej i migdałów. Była pyszna i szybko zniknęła ze stołu.
fot. Winiary Jaglanka na słodko zastępuje mi co parę dni tradycyjną owsiankę na śniadanie, a wczoraj upiekłam kotlety buraczane z kaszą jaglaną, ziarnami słonecznika i sezamu. Także i w moim menu ta kasza zagościła na stałe.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany 30%
- ¾ szklanki cukru trzcinowego (lub zamiennik cukru, np. ksylitol)
- ½ szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania lub np. zmielone migdały do posypiania
- 50 ml oleju rzepakowego (osobiście zastępuje olej bananami).
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Przestudź kaszę i dodaj resztę składników. Zmiksuj blenderem. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem lub zmielonymi migdałami. Smacznego :)
Autor: E. Domańska
0
Komentarze do:Brownie z kaszy jaglanej
Dodaj komentarz
- Podobne
- Niedoceniana kasza gryczana
- Naukowcy o diecie roślinnej
- Jesienne przysmaki - chlebek dyniowy
- By chudnąć, trzeba jeść. Zbyt mała liczba kalorii w diecie hamuje metabolizm i ogranicza spalanie tłuszczu
- Amatorski sport a dieta – co warto wiedzieć?
- 80 proc. Polek rozpoczyna dzień od śniadania. Jednak na talerzach dominuje pieczywo, wędlina i ser
Koty i choinka połączenie doskonałe
LOCA Bikes - dobre bo krajowe!
Klopsik - wiecznie uśmiechnięty pies!
Modelki Playboya kilkanaście lat później
Boże Narodzenie Cukinia Danie fit Deser Dieta Dieta roślinna Dietetyczne przepisy Diety Dynia Grill Owoce Przepisy Sałatka Ser kozi Warzywa Wielkanoc Zbilansowana dieta Zdrowa żywność Zdrowe odżywianie Zdrowie
Więcej »